Hopp til hovedinnhold

Skjebnerollen - Elsa

Den 12. juli, i det for Norge så historiske år 1905 da Kirsten fylte 10 år, fikk hun en høyst usedvanlig gave av musikerforeldrene Maja og Michael, nemlig klaveruttoget til Richard Wagners romantiske opera Lohengrin. Allerede her oppsto myten om fenomenet Kirsten Flagstad. Hun har selv fortalt at hun umiddelbart gikk i gang med å lære seg rollen til den uskyldstragiske heltinnen Elsa – på tysk.

Portrett av en veldig ung Kirsten Flagstad tatt i anledning hennes tiårsdag.

I sitt konfirmasjonsselskap i 1911, da hun ble bedt om å underholde gjestene, framførte hun Elsas visjonære drøm om ridderen Lohengrin. Den vågale håndteringen hun utsatte den uskolerte stemme for, fikk en av gjestene, sangpedagogen Ellen Schytte Jacobsen (1876 – 1959), til å reagere overfor foreldrene. Hun tilbød seg å gi Kirsten sangundervisning, slik at hun ikke skulle ødelegge det lille hun eventuelt måtte ha av stemmemateriale.

I 1929 gjorde Kirsten Flagstad Elsa i Lohengrin for første gang på scenen, denne gang på norsk. Dette var også den første rollen innenfor det omfattende Wagner-reportoaret, som i de nærmeste årene skulle gjøre henne internasjonalt berømt. I salongen denne historiske premierekvelden på Nationaltheatret den 14. juni 1929 satt hennes kommende ektemann, Henry Johansen.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2