Hopp til hovedinnhold

Debuten

Kirsten Flagstads første offisielle opptreden som sanger skjedde den 17.mai 1912 på Chat Noir, som Bokken Lasson (1871-1970) hadde grunnlagt i januar samme år på det gamle Tivoli-området. Maja Flagstad var ansatt der som repetitør og «orkester», og uten å vekke spesiell oppmerksomhet medvirket Kirsten med norske folkeviser på de to forestillingene som markerte den første sesongavslutningen for kabaretscenen.

Kirsten Flagstad i rollen som Nuri i D'alberts Tiefland

Operaen Lavland (Tiefland) av den tyske komponisten og pianisten Eugen d’Albert (1864-1932) skulle settes opp på Nationaltheatret i Kristiania. Den faste dirigenten for teateret, Johan Halvorsen (1864-1935), som også var fiolinist, komponist og en autoritet med innflytelse i norsk musikkliv, skulle dirigere. Det hadde imidlertid vært vanskelig å finne noen som både stemmemessig og som type kunne passe til en mindre rolle, Nuri, som er en helt ung jente på rundt 14 år. I en samtale med Torstein Gunnarson, tatt opp for NRK så sent som i 1961, forteller Kirsten Flagstad om hvordan det gikk til da hun ble engasjert til sin første operarolle:

«Jeg prøvesang for Johan Halvorsen, Halfdan Christensen og I.P Bull og ble straks antatt. Jeg var den trettende som prøvesang. Jeg hadde lært meg Nuri i Tiefland på tysk. Wiers-Jenssen oversatte operaen, og jeg følte meg meget viktig da han telefonerte og spurte om jeg ville ha noen forandringen i teksten. – Får jeg skryte litt? (Ja, selvfølgelig, svarer Gunnarson.) På første orkesterprøve, efter første akt, snakket kapellmester Halvorsen til orkesteret, viste til meg og sa: «Mine herrer, dette er en musikers datter!» Da var jeg stolt. Jeg var atten år den gangen.»

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2