Hopp til hovedinnhold

Ole Mikkelsen Flagstad,bøssemaker

Ole M. Flagstad, Kirsten Flagstad, Anne Kristine Flagstad. Andre rekke fra venstre: Marie Flagstad, Ole Flagstad, Michael Flagstad

Visste du at familien Flagstad var kreative på flere måter enn bare i musikken? Kirsten Flagstads farfar, til venstre på bildet, var en meget berømt skøytemaker. Nå er det snart VM i Vikingskipet på Hamar, så her er litt om Hamars skøytehistorie

Ole Flagstad (1836 -1901) begynte å lage skøyter i sitt lille verksted ved Strandstuen omkring 1880. Skøyteidretten i Norge hadde skutt fart, og det var svært ofte bøssemakere som gav seg i kast med faget. Hamar Skøyteklubb hadde eksistert siden 1865, og allerede i 1880 fikk byen sin første fastlandsskøytebane. Flagstad ble raskt en av landets fremste produsenter av skøyter med fastmontert støvel. Og som dreven bøssemaker, stilte han store krav til jernets kvalitet. Han utviklet en modell som vant anerkjennelse utover i verden, og Hamars mange dyktige skøyteløpere hadde med seg bestillinger til ham når de kom hjem fra stevner i utlandet.

Skøyten var populær hos konkurranseløpere, som kunne få dem laget etter individuelle ønsker slik at sålen ble tilpasset løperens høyde og tyngde. Bestillingene strømmet inn, og Ole Flagstads verksted ved Strandstuen gikk vinter som sommer. Han leverte skøyter til omtrent alle datidens berømte skøytenavn som hollenderen Japp Eden og Maarten Kligma. Etter hvert var det også begynt å komme utlendinger til Hamar for å trene, og de trengte skøyter. Ole hadde kunder i Sverige, Russland, England, Canada og USA, og det lille verkstedet drev nå utelukkende med skøyteproduksjon. Skøytene som ble sendt rundt om i verden bar alle stempelet: O.M Flagstad Hamar.

Utdrag fra boken Stemmen – Kirsten Flagstad – Verdensstjerne og syndebukk

Skrevet av Ingeborg Solbrekken

  • Utstillingsrom 2. etasje på Kirsten Flagstad museum. Rommet stiller ut bilder av familien Flagstad og Ole Mikkelsen Flagstads arbeider som smed og skøytemaker.
    1/3
  • Et nærmere bilde av arbeidene til Ole Mikkelsen Flagstad, Kirstens farfar. Han jobbet som smed og skøytemaker.
    2/3
  • Bildet viser Ole Mikkelsen Flagstad, Michael Flagstads far og Kirsten Flagstads farfar.
    3/3
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2