Hopp til hovedinnhold

Kirsten Flagstad Museum

Som internasjonal operastjerne var Kirsten Flagstad store deler av sitt liv på reise, med hotellrom som sitt hjem. Desto større ble behovet for å kjenne at hun hadde røttene sine et sted. Og som sitt sted valgte hun fødebyen Hamar.

Så er det da også nettopp her at Kirsten Flagstadmuseet er etablert – i huset hvor hun ble født 12. juli 1895, like ved kirken der hun ble døpt.

Minnesamlingen åpnet for publikum i 1985, og den offisielle åpningen ble foretatt av Norges daværende kulturminister på Kirstens 90-årsdag.

"Jeg sier alltid at jeg er fra Hamar - jeg er så stolt av det, jeg føler fremdeles slik at Hamar er min by!"

Slik uttalte Kirsten seg i et intervju om Hedmarken og Hamar i 1958, og den som besøker Kirsten Flagstad i Strandstuen vil aldri være i tvil om at Hamar fortsatt er Kirstens by.

Kirsten Flagstads byste utenfor museet i 1985. Ved siden står Kirsten Flagstads søster, Karen Marie Flagstad.

Kirsten Flagstads familie, mange nære venner og i særdeleshet Flagstadselskapet har gjennom gaver og depositum bidratt til å skape et minnested rikt på gjenstander, foto og arkivalia.

Plassen foran museet har blitt døpt Kirsten Flagstads Plass av Kirstens barnebarn Sigurd Hall Dusenberry. Foran inngangsdøra står en sokkel med Joseph Grimelands byste av Kirsten Flagstad, avduket ved åpningen i 1985.

Her ser vi Karen Marie, som sender et kyss til sin søster.Anno Museum

Anno museum er et av Norges største museer og favner et bredt spekter av kultur- og naturhistorie med lokal, regional og nasjonal betydning. Museet ble etablert i 2009 som en sammenslåing av flere store og små museer i hele Hedmark, da under navnet Hedmark fylkesmuseum. Visjonen “Kunnskap om fortid – engasjement i samtid” er museets ledestjerne. 

Samlet utgjør museets utearealer landets største friluftsmuseum, og innebefatter den største samlingen av antikvariske bygninger i Norge. 

Nærmere 230 000 besøker våre museer årlig. For mer informasjon, les her.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2