Kirsten Flagstads barndom

Kirsten Flagstad ble født i Hamar 12. juli 1895. Hun ble døpt Kirsten Malfrid Flagstad i Hamar Domkirke. Kirsten og hennes foreldre bodde i Strandstuen noen månder før de flyttet tilbake til Kristiania i Niels Juelsgate 6. Når Kirsten var 3 år gammel fikk hun en bror, Ole. Da familien ble større måtte de flytte igjen, denne gangen til Kronprinsensgate.

i 1901 fikk familien Flagstad og to andre musikerfamilier skjøte på en tomt i Ivar Aasens vei, ved Vinderen stasjon. Her det ble bygd tre hus, et til hver familie. Disse tre nabohusene ble kjent som "de tre musikanter". Her trivdes familien godt. 

Kirsten, som var svært musikalsk som barn, var god til å underholde på piano når noen i familien eller hennes venner hadde bursdag. 

Hennes musikalske foreldre, Michael og Marie, merket tidlig at Kirsten hadde talent for musikk. Hun lærte seg noter veldig kjapt, og innøvingen på piano hadde rask fremgang. Som syvåring fikk hun en pianolærer, Martin Ursin.

Kirsten syntes at pianoøvingen var fæl, for læreren og mammaen hennes var så streng med øving! Men da Kirsten var 10 år fikk hun et partitur i bursdaggave. Det vil si, hun fikk notene til en Richard Wagner opera som heter Lohengrin. Hun lærte seg hovedrollen i denne operaen, Elsa, og fant ut at hun likte veldig godt å synge og spille samtidig! Dermed var pianospillingen med ett mye morsommere, og innen hun var blitt 20 år hadde hun lært seg 20 operaroller på piano, utenatt!

Kirsten hadde 3 yngre søsken: Ole, Lars og Karen Marie. Under her kan du bla igjennom noen bilder fra hennes barndom.

 • Kirsten ved pianoet i Vindern
  1/8
  Kirsten ved pianoet i Vindern
 • Kirsten som konfirmant
  2/8
  Kirsten som konfirmant
 • Vindern i Oslo
  3/8
  Vindern i Oslo
 • Kirsten med sine småsøsken
  4/8
  Kirsten med sine småsøsken
 • Kirsten fikk sin første rolle når hun var 18 år.
  5/8
  Kirsten fikk sin første rolle når hun var 18 år.
 • Kirsten er 4 år og passer på sine småsøsken Ole, Lasse og Karen Marie
  6/8
  Kirsten er 4 år og passer på sine småsøsken Ole, Lasse og Karen Marie
 • Kirsten 10 år
  7/8
  Kirsten 10 år
 • Kirsten Malfrid med sine foreldre, ett år gammel
  8/8
  Kirsten Malfrid med sine foreldre, ett år gammel
20161124_131054.jpg

Jenta som ville synge

Fortellingen om Kirsten Flagstad. Denne boken er skrevet av Heidi Merete Wold og er tilpasset for barn.

Kirsten Flagstad fikk sin egen stjerne på fortauet i Hollywood, hun ble kalt for århundrets stemme, og portrettet av henne finner du på den norske hundrelappen. Dette er historien om jenta som bare ville èn ting - synge.

Boka kan kjøpes i vår museumsbutikk, eller dere kan komme innom museet for å lese litt i den. Vår guide leser gjerne for barna.